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Q1.
In Volume 1 Sec.1, 16.1, for the exchange rate of June of each year, is it the last day of the        month or the average rate of the first and the last day of the month or the official rate of the Central Bank of Turkey for the month to be considered for calculations?

A1.     For purposes of converting another currency to Euro, the Conversion rates, published in the Official Journal of European Communities shall be used, which can be found at:

http://europa.eu.int/comm/budget/inforeuro/index.cfm?Language=en 

For calculating annual turnovers in Euro, the rates for June of each year shall be used.

Please note that there is only one exchange rate specified on the web-page for each month.

Q2.
In Volume 1 Sec.1, 4.2.2.b, would a reference letter from a bank be enough for the evidence required? 
A2.    The reference letter from a bank would be enough for the evidence provided that the sum referred to are specific to their contract and are clearly separated from any other financial commitments. 
Q3.
In Volume 1 Section 2, part 3 Tenderer’s Declaration in article 3 and 4, could you please explain these two items.
A3.     Under Volume 1 Section 2, part 3, Article 3 the tenderer will state the tender price in figures and letters separately, excluding all taxes and any discount. In Article 4 the tenderer may wish to offer an additional discount on the price quoted in Article 3, this may be expressed either as a percentage of tender price or fixed amount in Euros.
Q4.
In Volume 1 Section 4, Form 4.7, are the official certificates required for the declarations, like a letter showing that there is no debt of taxes?
A4.
No documentary evidence is required at this stage. The tenderer is only expected to submit the signed declaration Form 4.7. At the contract award stage, however,  the successful tenderer will be required to submit this required documentary evidence.

Q5.
In Volume 1 Sec.4, Form 4.6.9, what kind of documents can we add, for example can we put the photos of the works that we completed?
A5.    Yes, you can put the photos of the works that you have completed.

Q6.
In Volume 1 Sec.4, can you explain the order for the numbering process of each form, will each form be numbered separately or is numbering consecutive for all of the forms?
A6.     Page numbering should follow in a logical sequence which is not necessarily identical to the original tender dossier. We recommend numbering “Form number/page number/ total number of pages of that form” such as “Form 4.6.3/ Page 1/ 2”, “Form 4.6.3/Page 2 / 2”
Q7.
In Volume 4, is it required to prepare list of measurements (metraj) and add after the Bill of Quantities?
A7.    The tenderers shall not submit list of measurements but only fill in the Unit Prices and the total price columns in the Bill of Quantities table. Please note that no change can be made on the quantity column of the Bill of Quantities
Q8.
In Volume 1 Sec.1, 14.1.1, are the 3 copies of the tender going to be in seperate envelopes or are they all going to be in one envelope?
A8.     3 copies marked “copy” and one marked “original” (4 in total) may be put into the same envelope or box.


Q9.
In Volume 1 Sec.4, is it possible to supply forms in a different order than the forms in the dossier with the same information included?
A9.     NO.
Q10.
 Is the Contracting Authority paying the VAT for the interim payments (hakediş) and is there any deduction of stoppage in the same payments?
A10.    Contracting Authority shall not pay VAT under this contract according to Framework Law No.5303. However there will be a deduction of stoppage (withholding tax) from each of the interim payments and the advance payment. Please refer to Article 15.7 of the Instructions to Tenderers in Volume 1, Section 1.
Q11.
In Volume 1 Sec.4, Form 4.6.3, 4.6.3.6, is it obligatory to specify the subcontractors in the tender dossier, or can we have any subcontracting after commencement of the Project with the permission of the Supervisor?
A11.  No it isn’t obligatory to specify the subcontractors in the tender dossier in the tendering stage. After signature of the contract, the contractor can subcontract part of the works after consent of the Supervisor and approval of the Contracting Authority. For the tendering procedure please refer to article 3.5 of the Instructions to Tenderers in Volume 1, Section 1. In case of subcontracting after the signature of the contract please refer to sub Article 7.2 of the Special Conditions in Volume 2, Section 3.
Q12.
In Volume 2 Sec.3, Article 44, can you give detailed information about Pre-financing, and the payment for materials on site (ihzarat) in sub Article 48.2 in the Special Conditions?
A12.   The Pre-financing shall be made as a lump-sum. The amount of the pre-financing shall be maximum 10% of the Contract Price. The Contractor shall be entitled to receive Advance only after having provided the Contacting Authority with a guarantee (in the form of specimen letter in Volume2, Section 5) letter in accordance with Article 44.3 (c) of the Special Conditions and a request letter for requiring the advance payment.


No payment shall be made for the Materials on site (ihzarat) as stated “Only the value of permanent works shall be included in the interim payment certificate”. Please also read Corrigendum No.1
Q13.
 In Volume 1 Sec.1, 4.2.3.a, is the work completion certificate of the one partner of the Joint Venture/ Consortium in a similar project enough for the compliance?            
A13.   Work completion certificate of a work in the similar nature and complexity is required from the each partner of a Joint Venture/Consortium. The compliance of a Joint-Venture/Consortium shall be applied as follows as stated in 4.2.3 of the Instructions to Tenderers Volume 1, Section 1:
- The leading partner shall meet no less than 50% of the economic and financial standing (4.2.2) and  technical and professional capacity (4.2.3.a) criteria specified;

- The other partners shall meet individually no less than 25% of the economic and financial standing (4.2.2) and  technical and professional capacity (4.2.3.a) criteria specified;

Q14.
 Is it possible the owner/partner of the tenderer can be employed as key personnel, for example as a Project Manager?

A14.   Yes, it is possible. However where full time positions are involved such staff must demonstrate their full time presence on site. 
Q15.    Is it possible to replace the key personnel during the implementation of the Project by the permission of the Supervisor?
A15.    Yes, it is possible by the permission of the Supervisor and the approval of the Contracting Authority.
Q16.
Is the signed contract, between the Contracting Authority and the successful tenderer, going to be approved by the Notary?
A16.   No notary approval is required for this Contract.
Q17.
 Are the restoration of the outer and inside parts and the fringe of the shops in front of the Caravanserai included in the Project as seen in the drawings?   

A17.   No, the restoration of the outer and inside parts and the fringe of the shops in front of the Caravanserai are not included in the scope of this contract.
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